maandag 20 juni 2011

Galungan en een boor met een strikje

Galungan is een van de belangrijkste feesten voor de Balinese Hindoes, een feest om de schepper van het universum ( Ida Sang Hyang Widi ) en de geesten van de voorouders te eren. het festival symboliseert de overwinning van het goede ( Dharma ) over het kwaad ( Adharma), en moedigt de Balinezen aan om hun dankbaarheid te tonen aan de schepper en de heilige voorouders.
voorbereidingen van de ceremonie Bali
In een cyclus van 210 dagen wordt verondersteld dat de voorouders de aarde bezoeken. Deze worden dan ook door de Balinese Hindoes welkom geheten met offers en rituelen. langs de kant van de weg verschijnen versierde bamboestokken, 'Penjors', al dan niet met een klein bamboe altaartje


De weg naar Galungan begint 25 dagen daarvoor met een ceremonie waar men aan de goden vraagt om de bomen vooral veel vruchten te laten geven met Galungan, zodat deze weer geofferd kunnen worden.
Drie dagen daarvoor, Penyekeban; de dag waarop groene bananen in grote potten klei worden toegestopt om het rijpen te versnellen, of moderner, in plastic begraven en voorzien van wat medicijnen.
Twee dagen daarvoor, Penyajahan; gekleurde Balinese taartjes gemaakt van gebakken rijst 'Jaja'.
Een dag ervoor, Penampahan; het slachten van de offerdieren, die nadat zij zijn geofferd als sate of verwerkt tot lawar ( pittig  varkensvlees in kokossaus) eindigen.

Gaklungan zelf staat in het teken van offeren en bidden in de tempels.
Bali het ceremonieën van de auto
geofferd
versierde fietsen
Nu draait in Bali alles om ceremonies. iedere dag wordt er geofferd in huis, maar daarnaast wordt geceremonied om de meest uiteenlopende dingen. Waar wij in het westen ons geld uitgeven aan verzekeringen in de hoop deze nooit aan te hoeven spreken en zowel, dat deze voldoende uitkeren, zo geeft men in Bali zijn geld uit aan de goden in de hoop dat in geld in waarde terugkeert als zijnde een goede gezondheid  en natuurlijk een goede... business. Hoe meer je geeft, hoe meer je kan terug verwachten.................... :-)
En omdat hier alles wat 'werkt' een ziel heeft  en daardoor ook mati ( dood) kan gaan, wordt ook het gereedschap op de daarvoor bestemde dag geceremonied. Auto's, brommers en fietsen, maar ook computers, printers en muziekinstrumenten. Een heel huis vol, wat ertoe geleid heeft dat sommige spullen even bij elkaar gezet werden om met een hand beweging het geheel te zegenen, of te ceremonieën. Met angst en beven zagen we het water door de computerruimte gaan, maar met vertedering hebben we gekeken naar onze boor, nu met een strikje. Op zijn oude dag heeft deze Bosch boor nog nooit zoveel aandacht gehad. Welnu, dan ga je toch ook niet mee stuk................:-)
de gereedschapkist
En ook graag mijn telefoon
onze Bosch boor........!!!



Villa Shanti  & Villa Asmara

Geen opmerkingen:

Een reactie posten